Často se mě ptáte na to, jak dělám rostlinná mléka. Níže se s vámi podělím o tři rostlinná „mléka“. A to z ovesných vloček, kokosu a rýže. Tato rostlinná mléka se dají použít i na pečení, případně já z nich dělám senzační palačinky. O recepty jak tato „mléka“ využít se s Vámi poradím příště.
Domácí ovesné mléko
250 g ovesných vloček
1 litr vody
Postup
Nejprve vločky, zalijte litrem vody. Nechte stát 8 až 10 hodin při pokojové teplotě. Následně rozmixujte v mixéru a sceďte přes plátno/látkovou plenu. Co nejdříve zpracujte. V chladničce vám vydrží maximálně tři dny.
[sklik]
Domácí kokosové mléko
Řidší mléko pro pití
50 g kokosu
500 ml vody
Postup
Kokos zalijeme teplou (pozor nikoliv horkou) vodou a necháme stát alespoň půl hodiny. V případě nutnosti lze mixovat rovnou i bez odstátí, ale s odstátím je lepší. Mixujte minimálně 5 až 6 minut. Já mixuji 8 minut. Poté sceďte přes plátno/látkovou plenu.
V případě, že budete z kokosového mléka chtít vyrobit kaši, nebo puding, tak je do 500 ml vody přidejte 80 g kokosu.
V případě, že budete chtít vyrábět kokosové tofu, přidejte na 500 ml vody 120 g kokosu.
A pokud budete chtít vyrobit kokosovou šlehačku, tak na 500 ml vody dejte 200 g kokosu a přidejte ještě 10 g tuku nejlépe kokosový olej.
Rýžové mléko
1 l studené vody
100 g rýže
Postup
Rýži propláchněte a vložte do vroucí neosolené vody. Vařte cca 15 – 20 minut.
Po uvaření slejte vodu a důkladně rozmixujte s 1 l studené vody. Rozmixovanou směs sceďte. Nechte vychladnout zakryté. Ihned spotřebujte, ale v případě nutnosti vám v chladničce vydrží až týden.
Od kdy děti mohou tato mléka?
Rýžové můžete dát už od půl roku, ostatní můžete zkusit v malém množství od cca 7-8 měsíce. Protože ovesné obsahuje lepek a kokos může být alergen.
Prosim jak delate ty palacinky???? 🙂 Dekuji
Dělají se jako normální palačinky, jen místo normálního mléka se dá to rostlinné.
chtěla jsem se pustit do kosového, ale kamarádka mě nahlodala v tom, jaký kokos použít. 1)koupený strouhaný nebo mám koupit celý kokos. 2. Pokud strouhaný, jsou v tom běžně dostupném nějaké nevhodné látky? je „bio“ kokos?
To nevím, my kupujeme kokos normální v obchodě nastrouhaný. Pokud by jste použila celý, tak jej budete muset nejprve usušit, pak nastrouhat a pak z něj teprve vyrobit „mléko“. Což je moc práce. BIO kokos se normálně prodává, ale ta cena je poněkud vyšší.
My děláme z velkého kolosu, nemusí se sušit, jen se dá do mixeru a scedi přes platynko. Kupujeme bio ten velký, je k němu většinou pribalene brcko 😉
Ja som skusala to ryzove a ovsene podla receptu. Ovsene este ako tak, ale ryzove mi vobec nechutilo – to z krabice z DM je teda lepsie. Netreba tu ryzu nejako fermentovat aby to nasladlo? Dakujem.
Zdravím, kupované jsou doslazované sladem (někdy i cukrem) a ty domácí jsou vhodné spíš na vaření a pečení. Případně si můžete domací taky dosladit sladem, nebo si do něj rozmixovat datle či banán.
Bude mi na rozmixování stačit tyčový mixér?
Zdravím, to asi stačit nebude. Navíc to docela dlouho trvá, třeba kokosové se mixuje 6-7 minut, takže držet takhle dlouho tyčový mixér asi nebude moc příjemné.