Pokud máte chuť na dobrou pizzu a nechcete kupovanou, tak si ji můžete připravit i doma z žitného kvásku. Je vhodná pro děti od jednoho až dvou let věku. Dochutit si ji můžete podle libosti a chuti.

Těsto:

  • 50 g žitné mouky
  • 75 g celozrnné pšeničné mouky
  • 125 g hladké bílé mouky
  • půl lžičky soli
  • 12 g žitného kvásku
  • cca 180 ml vody

Všechny ingredience smícháte dohromady a připravíte těsto, které necháte zakryté cca 12 hodin kynout. Můžete jej nechat kynout klidně i déle, já jsem si ho připravila večer a pizzu jsem dělala až druhý den k večeři. Poté těsto vyklopte na vál, který předtím vydatně pomoučníte a těsto kvalitně prohněťte. Následně z těsta udělejte bochánek a nechte ještě 15 min. odležet. Následně jej rozprostřete na vymaštěný plech. Můžete se pokusit jej roztáhnout do tvaru klasické pizzy dle nějakého vide na youtube, nebo jej mokrýma rukama rozprostřít na plech i do krajů.

Na takto připravené těsto rozetřete připravenou omáčku a na ni pak rozprostřete ingredience, tak jak je máte rádi na klasické pizze z restaurace. Na část pizzy můžete dát ingredience podle věku dítěte. Pomoci Vám může přehled potravin a v kterém věku s nimi začít, který najdete na těchto stránkách.

Připravenou pizzu pak vložte do trouby předehřáté na 230°C a pečte cca 15 minut, případně podle toho jak peče vaše trouba.

Pokud nemůžete klasické mouky kvůli lepku, tak si můžete připravit podobnou pizzu z polenty.

Rajčatový základ na pizzu

 Rajčata v konzervě

Dvě konzervy loupaných rajčat vyždímejte nad jemným cedníkem tak abyste z rajčat vymačkali co nejvíce tekutiny. Zbytek poté rozetřete na pizzu a je hotovo. Pokud by vám tento jednoduchý základ na pizzu nestačil, můžete místo něj následující recept na omáčku.

Omáčku na pizzu.

Jednu cibuli pokrájenou najemno a dva stroužky česneku nechte zpěnit na třech lžících oleje. Přidejte dvě plechovky krájených rajčat, 50 ml vína (je jedno jestli červené nebo bílé, záleží na vás), dva bobkové listy, lžičku oregana, špetku krupicového cukru a osolte. Vařte tak dlouho, dokud omáčka nezhoustne a pak můžete rozetřít na těsto.

Pizza byla tak dobrá, že jsem ani nestihla ji vyfotit, takže přikládám alespoň dvě fotky jak ji syn jí.