Pro inspiraci přikládám jeden z možných receptů na kterém si pochutnáte vy i vaše dítka. Jde o polentový nákyp, který je jednoduchý a fakt dobrý. Další recepty a tipy budou následovat.
Já pro syna dělám trošku jinou verzi, než je popsaná níže. Byl mu už 1 rok, takže sem přidala česnek a sýr a ubrala brokolici. Na Ghí osmahnu cibulku s nastrouhanou mrkví a česnekem a přidám kuřecí maso a ždibec kurkumy. Zamíchám a do polenty ještě přidám nastrouhaný čerstvý sýr a zelenou jarní cibulkou. Dá se přidat a ubrat co kdo chce. Fantazii se meze nekladou.
- 125g polenty
- 1/4 litru vývaru (nebo vody)
- kelímek zakysané smetany
- 2 vejce (do roka jen žloutky)
- cca 1/4 brokolice
- 1 mrkev
- 1 kuřecí prso
- 50g přepuštěného másla (ghí)
- lžíce oleje
Polentu si připravíte tak, že přivedete k varu vodu či vývar, do které/ho pomalu přidávejte směs a hodně míchejte,
abyste předešli tvorbě hrudek. V případě, že se Vám bude zdát příliš hustá, můžete ji lehce naředit vodou. Polenta musí zůstat hustá a navíc ji ještě zředíme zakysanou smetanou. Za stálého míchání chvilku zahřívejte na mírném ohni, aby se nepřipálila. Poté nechte zchladnout a mezitím si připravte zakysanou smetanu, kterou smícháte s vejcem a zeleninu. Mrkev nastrouhejte na hrubším struhadle, brokolici rozdělte na nejmenší kousky. Kuřecí maso nakrájejte na malé kostičky.
Na pánvi rozehřejte ghí se lžící oleje a osmahněte brokolici, mrkev a kuřecí maso. Poté vytvořenou směs vmíchejte do polenty a vložte do zapékací misky. Pečte v troubě na 200°C cca půl hodiny do zlatova.
Asi nejlepší recept s polentou, co jsem vyzkoušela (zvlášť když se přidá sýr 🙂 A také jeden z mála receptů, po kterém jídlo drží tvar po mírném zchladnutí.