Možná máte doma zásobu skleniček s mixovaným jídlem, kterou jste si nakoupila ještě v době, kdy jste o metodě BLW nic nevěděla,  a teď přemýšlíte ,  co s nimi udělat. Vyhodit je by byla škoda. Nezoufejte, níže najdete sedm tipů na využití těchto dětských příkrmů.

Muffin

1. Jablečno-skořicové muffiny bez cukru

Ingredience

1 a 1/2 hrnku mouky
1 hrnek nebo sklenička jablečné přesnídávky, může být i mix jiného ovoce
2 lžičky prášku do pečiva z vinného kamene
2 lžičky skořice
1/3 hrnku oleje
2 šťastná vejce
1/2 hrnku mléka (rostlinného nebo kravského v případě dětí od jednoho roku, více v infografice S kterými potravinami a kdy začít)
1 jablko, oloupané a nakrájené na kousky.

Postup

Vejce, mléko, olej a přesnídávku smíchejte s moukou, práškem do pečiva a skořicí. Směs dejte do vymazaného plechu nebo formy na muffiny, naplňte do 1/3 a posypejte každý muffin nakrájeným jablkem.

Pečeme v troubě předehřáté na 200°C cca 25 minut.

2. Domací nanuky

Je dobré koupit formu na nanuky, lépe se s ní pracuje. Já si ji koupila v Ikee, ale pokud se do Ikey nedostanete, můžete je koupit třeba tady. Nanuky můžete dělat z mixu ovoce i zeleniny. Fantazie a experimentování je zcela na vás.

Já zkoušela například kombinaci batáty a třešní a mohu doporučit. Pro děti od jednoho roku můžete zkusit ovoce vyšlehat s tvarohem a smetanou (návod na domácí pribináček). A tvarohovo-ovocný nanuk je na světě. Do horkých letních dnů ideální osvěžení.

3. Smoothies

Na výrobu smoothies můžete použít jak zeleninové, tak ovocné přesnídávky. Obsah skleniček dáte do mixéru, přidáte trošku vody, kokosové nebo kravské mléko, případně kostky ledu a vše rozmixujete. Do hotového smoothies přidejte brčko a máte s dítkem o zábavu postaráno.

4. Batatovo-jablečné placky

Ingredience

1 jablečná přesnídávka
1 větší batatu
1 šťastné vajíčko
špetka skořice
trochu pohankové mouky (nebo ovesné či špaldové, podle toho, co preferujete)

Postup

Oloupejte batatu, nakrájejte ji na kousky a uvařte. Trvá to cca 15 minut. Uvařenou batatu dejte do misky a rozmačkejte vidličkou, přidejte jablečnou přesnídávku, vejce a trochu mouky. Množství mouky záleží na tom, jakou konzistenci placek chcete mít. Přidávejte mouku postupně a míchejte. Já je dělám většinou hustší. Kdo chce, může přidat cukr nebo jiné sladidlo, ale výborné jsou i bez toho.
Rozpalte pánev s nepřilnavým povrchem. Lžící nabírejte těsto a dávejte na pánev jako malé hrudky. Ty opečte z každé strany podobně jako lívance. Počkejte, až placky vychladnou a můžete je podávat svým ratolestem.

Food Jars Babies

5. „Omáčka“ na těstoviny

Je to ten nejjednodušší způsob, jak můžete využít zeleninovou přesnídávku. Uvařte těstoviny a přidejte na ně libovolnou zeleninovou skleničku s příkrmem. Můžete dochutit oreganem nebo jiným kořením.

Pokud zrovna máte doma i nějakou čerstvou zeleninu, můžete do přesnídávky přidat např. orestovanou cuketu a rajská jablíčka.

6. Ovesná, jáhlová nebo jakákoliv jiná obilná kaše

Na ovesnou kaši budete potřebovat.
50 g vloček
250 mililitrů rostlinného nebo kravského mléka

Vločky vsypte do mléka a vařte na mírném stupni. Až se kaše začne vařit, nechte ji chvilku povařit, pak hrnec stáhněte z plotny a přidejte do něj libovolnou ovocnou přesnídávku.

7. Palačinky s banánem a ovesnými vločkami

Ingredience

1 menší banán nebo 3/4 velkého
2 šťastná vajíčka
2 hrnky ovesných vloček
2 velké lžíce ovocné přesnídávky
1/2 lžičky skořice

Postup

Pokud chcete mít palačinky nadýchanější a měkčí, přidejte navíc jedno vejce.

Všechny ingredience rozmixujte v mixéru do hladkého těsta. Rozehřejte si na pánvi trošku ghí nebo kokosového oleje a nalijte těsto tak, jak děláte klasické palačinky.

 

Případně se níže pochlubte, jakým způsobem zpracováváte skelničky vy. Budu se těšit na vaše komentáře.